“Er zijn aardig wat tranen gelaten”
Dit artikel is verschenen in het juli magazine van Flexmarkt. Het hele artikel is ook via deze link te lezen.
Zes moeders van medewerkers uit Zuid-Afrika hebben ze met Moederdag laten overkomen naar Nederland. Om ze à la All You Need Is Love te herenigen met hun zonen en dochters die naar Nederland zijn vertrokken om hier in de techniek aan de slag te gaan.
“Er zijn aardig wat traantjes gelaten”, zegt Bob Schipper, algemeen directeur van Xelvin. Veertig nationaliteiten werken er bij de technisch detacheerder, waaronder veel Zuid-Afrikanen. “Die komen echt hiernaartoe om een nieuw leven op te bouwen. Het gemis van bijvoorbeeld ouders is groot. Op deze manier steunen we ze, zowel onze medewerkers als hun moeders.”
Iets voor een ander betekenen
Xelvin richt zich op deta-vast in de techniek – het bureau doet veel in food, de energiemarkt, maakindustrie en high tech. Het eerste half jaar is het bureau gegroeid van 400 naar 500 mensen in vaste dienst. Zestig procent komt van buiten Nederland en is ‘kennismigrant’, aldus Schipper. “We doen veel voor ze. Van relocation tot persoonlijke ontwikkeling.” Je kiest voor dit vak omdat je iets voor een ander wil betekenen. “Maar wat je bij ons extra kunt toevoegen is dat je mensen naast werk een nieuw leven kunt laten opbouwen. Dat heeft veel waarde.”
Het is vooral de manier waarop Xelvin dat doet. “In ons relocation-programma zorgen we voor een goede pre-boarding en onboarding. De consultant haalt de medewerker en eventuele gezin zelf op van Schiphol. Je bent echt eerste contactpersoon: naast het regelen van een huis, rijden we met ze naar Ikea voor meubels, enzovoort.” Het zorgt voor gelukkige medewerkers en maakt volgens Schipper ook de consultants gelukkiger. “In de zin dat je echt van betekenis kunt zijn en mensen kunt helpen. Daar zit veel toegevoegde waarde.”
Tegengeluid
Om de negatieve teneur vanuit maatschappij en politiek omtrent arbeids- en kennismigranten van repliek te dienen, is Xelvin een marketingcampagne gestart. “Samen met grote klanten als FrieslandCampina en Alliander willen we een tegengeluid laten horen. Nederland heeft deze mensen gewoon heel hard nodig. Kijk naar de vergrijzing en het aantal werkenden op het aantal niet-werkenden. Kennismigranten zijn knoerthard nodig om de economie draaiende te houden.”
Met ruim 50 miljoen euro omzet is Xelvin een middelgrote speler in de markt. Schipper: “Wij hebben niet een heel groot bereik, maar we zijn een merk dat goed bekend staat. Met vrijwel alle grote klanten doen we zaken, van ASML tot Philips.”
Voorstander van gelijkheid
Refererend aan het Wetsvoorstel aanpak misstanden bij uitzendbureaus (Wtta), zegt Schipper: “wij richten alles vanaf dag één honderd procent in op de cao van de klant. Dat is een moeilijke klus, op z’n zachtst gezegd, want je hebt veel verschillende cao’s en bedrijfsreglementen. Dat stemmen we goed af met de klant, want eigenlijk gaat het over gelijkheid en daar ben ik een groot voorstander van. Als een gedetacheerde na een periode overgaat, wil je dat diegene vanaf de eerste dag een beloning heeft gehad die gelijk staat aan die van een vaste medewerker.”
Nieuw leven opbouwen
Recruiten doet Xelvin met recruiters uit de landen waar ze mensen werven. Dus heeft hij onder meer een Zuid-Afrikaan, een Roemeen en twee Portugezen – Xelvin heeft begin dit jaar een kantoor in Porto geopend – in dienst. “Als je mensen uit een ander land werft, moet je ook iets weten over hun cultuur. Het is belangrijk te begrijpen waarom mensen deze stap willen zetten.” Daar zit ook het eerlijke verhaal, zegt Schipper. “Vaak kijk je of iemand in het functieprofiel past, maar hier gaat het ook over de vraag of iemand daadwerkelijk in staat is te emigreren. Je moet hier een heel nieuw leven opbouwen. Dat is echt iets extra’s dat erbij komt kijken.”
Partners die meeverhuizen zijn dus ook belangrijk. “Ook zij moeten hun plek vinden in de samenleving. Als ze hier komen, kennen ze niemand. Dus ook daar helpen we.” Consultants krijgen vragen als: hoe moet je in Nederland tanken en welke chips kun je hier kopen. “Daar gaan we vrij ver in. Als je in het weekend wordt gebeld voor hulp, dan helpen we je en komen naar je toe. Dat zit in de cultuur van onze club en dat maakt ons denk ik uniek.”
Community bouwen
Xelvin wil vanuit de community-gedachte mensen bij elkaar brengen. Marketeer Judith Wüst noemt de Moederdagactie maar ook het eigen rugby-team dat het bureau heeft. “Sport is ook een manier om mensen samen te brengen. We willen de community verder uitbouwen, door die gedachte verder te trekken: hoe kunnen we mensen, kennis en netwerken verder verbinden.” Voor de partners bijvoorbeeld kun je evenementen organiseren, maar wil je de community echt een plan hoger tillen, wil je bewustwording creëren.
“We willen mensen bewust maken van het feit dat er anderen zijn die in dezelfde situatie zitten. En dat wij die mensen kennen en met elkaar kunnen verbinden, zodat ze elkaar vinden en waardoor het integratieverhaal misschien makkelijker gaat.” In het elkaar opzoeken, wil Xelvin een grotere rol spelen. “We denken veel na over hoe we onze dienstverlening neerzetten”, zegt Schipper. “Vanuit die cultuur zie je ook dat onze klanten het belangrijk vinden dat medewerkers op hun plek zitten.”
Geen standaardformule
Meer dan tachtig procent van de mensen werkt na twee jaar nog bij de klant, zegt Schipper ter bewijs dat hun manier van dienstverlening succesvol is. Een standaardformule is er niet, zegt de directeur die tot januari operationeel verantwoordelijke was. “Cultuur is allesbepalend. Het succes van de Zuid-Afrikanen hier heeft ook te maken met de fit in cultuur. We hebben in het verleden weleens iets met mensen uit India geprobeerd, maar dat paste bijvoorbeeld totaal niet.” Dat heeft volgens Schipper ook met het vakgebied van techniek – ‘een vrij conservatieve wereld’ – te maken.
“Wij lopen graag voorop,” zegt Schipper, die nu bijvoorbeeld vanuit het kantoor in Portugal naar Brazilië kijkt. “Veel Brazilianen hebben een Portugees paspoort dus daar kan een interessante combinatie zitten.” Het is vooruitkijken: als ASML straks weer veel mensen nodig heeft, wil hij de oplossing al hebben staan. “Dan moet je nu bouwen en daarover in gesprek gaan. Je wilt met je klant oplopen en achterhalen wat de uitdaging is. Daarvoor moet je strategisch aan tafel zitten, maar ook in de operatie staan.”
Ondernemerschap
‘Internationaal liggen de kansen’, zei Schipper eerder tegen Flexmarkt. Bijvoorbeeld in remote werken, dat door corona gemeengoed is geworden. “Op het bureau in Porto kijken we of we het werk naar de mensen kunnen brengen. Wij halen bijvoorbeeld Brazilianen naar Portugal en onze klant brengt het werk vanuit Nederland daarnaartoe. In enginering zie je dat al gebeuren.”
De voorzet voor dit idee kwam van de klant, zegt Schipper, maar binnen Xelvin is alle ruimte om dit ook op te pakken. “Ondernemerschap wordt bij ons zeer gewaardeerd.” Zo’n idee voor Moederdag bijvoorbeeld kwam van onder andere marketeer Judith Wüst. Die zegt het mooi te vinden dat daar ruimte voor is. “Maar wat ik er ook mooi aan vind, is dat ik niet had verwacht dat je via je werk persoonlijke ervaringen kunt verwerken. Ik heb zelf mijn moeder niet meer en dit evenement heeft echt iets getriggerd in mijn eigen rouwproces. Moederdag blijft pijnlijk maar had dit jaar voor het eerst een gouden randje. Omdat er zes ‘leenmama’s’ uit Zuid-Afrika waren die zeiden: ‘wij zorgen voor jou’. Heel bijzonder om dat in je werk te mogen beleven.”