Nick Michielsen is cliëntmanager bij Omexom en verantwoordelijk voor zowel de commerciële als operationele afstemming met klanten. Samen met zijn team zorgt hij ervoor dat projecten binnenkomen én succesvol worden uitgevoerd. In die rol combineert hij zijn technische achtergrond met zijn passie voor organiseren en samenwerken. “Ik vind het leuk om met de klant te kijken naar wat er mogelijk is, maar ben ook graag hands-on betrokken bij de uitvoering.”
Omexom: een onmisbare schakel in de energietransitie
Omexom is een toonaangevende speler in de Nederlandse energiemarkt. Vanuit meerdere vestigingen in Nederland – waaronder Goes, Dordrecht en Assen – werkt het bedrijf aan het ‘verelektrificeren van Nederland’. Of het nu gaat om middenspanning of hoogspanning, engineering tot inbedrijfstelling, beheer of onderhoud: Omexom biedt het volledige spectrum aan diensten.
Wat het bedrijf uniek maakt, is de integrale aanpak. “Als een klant vraagt wat we kunnen op het gebied van midden- en hoogspanning, is het simpele antwoord: eigenlijk alles. Soms doen we dat zelfstandig, soms samen met collega’s binnen onze groep. Maar altijd met de juiste expertise aan tafel.”
Juist die brede scope maakt Omexom tot een onmisbare partner voor netbeheerders en andere opdrachtgevers in de energiewereld.
Vrijheid, vertrouwen en verantwoordelijkheid
De cultuur binnen Omexom is open en ondernemend. “We krijgen veel vrijheid. De koers bepalen wij op businessunitniveau, en dat werkt goed. .. We vinden het belangrijk om dicht tegen onze klant te staan, het juiste te bieden en juist dat te doen waarbij een duurzame relatie het allerbelangrijkste is.
Vertrouwen speelt daarin een grote rol. Medewerkers krijgen ruimte om zelf beslissingen te nemen en dragen veel verantwoordelijkheid. “Dat past bij mij, maar ik besef ook dat niet iedereen daar goed bij gedijt. Je moet kunnen omgaan met die vrijheid.”
Ook onderling is er veel ruimte voor samenwerking en groei. “Ik kan nu wel zeker zeggen dat ik hier over vijf jaar nog steeds werk. Wat mijn functie dan precies is, weet ik niet. Maar dat het binnen Omexom is, dat staat vast.”
Projecten waar alles samenkomt
Een goed voorbeeld van hoe samenwerking binnen de groep werkt, is een lopend 150kV-project in Zeeland waarbij twee transformatorvelden worden gebouwd.. “Daar werken we samen met de expertise van onze collega’s in Dordrecht. Zij hebben ervaring met complexe contractvormen en brengen precies de expertise die wij op dat vlak nog missen en we nog willen ontwikkelen. En later doen wij weer een deel van de gebouwgebonden installatie, samen met Actemium in Goes.”
Ook de meer specialistische projecten op kleinere schaal dragen bij aan het succes van Omexom. “Het is mooi als klanten specifiek naar onze mensen vragen omdat ze weten dat het dan goed komt. Dat vertrouwen, dat is waar je het voor doet.”
Duurzame toekomst, gecontroleerde groei
De energietransitie brengt veel uitdagingen en kansen met zich mee. “We zijn een belangrijke speler in de uitvoering van projecten voor onder andere netbeheerders. We zien nu ook meer vraag naar oplossingen zoals batterijopslag en inkoppeling van zonnepanelen. Dat zijn ontwikkelingen waar we actief op inspelen.”
Omexom heeft daarbij duidelijke duurzaamheidsdoelen. Er wordt gekeken naar hergebruik van materialen, beperking van reisbewegingen en energiezuinige projectaanpak. “Bijvoorbeeld door projecten zoveel mogelijk lokaal op te pakken, in plaats van met mensen uit andere delen van het land.”
Voor de toekomst ziet Nick vooral gecontroleerde groei als de juiste koers. “We willen groeien in omzet en mensen, maar wel op een manier die past bij wie we zijn. Niet alleen ‘meer werk’, maar ook: hebben we de mensen om het goed te doen? We zeggen ook gerust nee tegen projecten die niet passen. Dat is ook duurzaam omgaan met je medewerkers.”
Samenwerking met Xelvin: van groei naar verdieping
Omexom Goes werkt inmiddels anderhalf jaar samen met Xelvin. De samenwerking begon met de inzet van enkele internationale technici. “In het begin was het even aftasten,” vertelt Nick. “We hadden ineens een flinke groep medewerkers van Xelvin in ons team, met een andere culturele achtergrond. Dat vroeg om aanpassing, van beide kanten.”
Juist dat wederzijdse begrip heeft de samenwerking versterkt. “We hebben samen gekeken: wat is er nodig qua begeleiding, opleiden, verwachtingen? Daarin hebben we goede stappen gezet. En het vertrouwen is gegroeid.”
Tegelijkertijd is Nick ook eerlijk over de uitdagingen. Als we nu mensen aannemen, moeten die net wat zelfstandiger zijn. Liever dat, dan mensen erbij halen waar we niet de juiste begeleiding voor kunnen bieden.”
Opleiding en ontwikkeling spelen daarbij een grote rol. “We willen samen met Xelvin blijven kijken naar hoe we opleidingen goed afstemmen. Wat doen wij, wat doen jullie? Zodat we blijven investeren in mensen die ook écht kunnen blijven.”
Bouwen aan verbinding en vakmanschap
De samenwerking tussen Omexom en Xelvin is gebaseerd op vertrouwen, realisme en de wil om samen te groeien. Het verhaal van Omexom is er één van vakmanschap en verbinding – precies de waarden die Xelvin ook nastreeft.
Of het nu gaat om complexe hoogspanningsprojecten, battery storage of het creëren van een stabiel team: Omexom laat zien hoe je als technische speler een essentiële rol kunt vervullen in een veranderende wereld. En Xelvin is trots om daar als partner onderdeel van te zijn.